Tips bij een echtscheiding

Bij een echtscheiding komt een heleboel kijken. Het is niet alleen een emotionele gebeurtenis, er moeten ook veel zaken geregeld worden. Zowel voor jou en je partner als voor eventuele kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis. Voor alle betrokkenen is het dus beter om de scheiding te regelen met respect voor de ander. In deze blog geven we je een aantal tips om de scheiding goed te laten verlopen.

Neem de tijd

Veel mensen die gaan scheiden, hebben een dringende wens om snel van het hele proces af te zijn. Het is echter niet slim om je te laten leiden door deze wens. Het kost namelijk tijd om zaken goed te regelen. Er moeten namelijk ingewikkelde zaken worden geregeld zoals de hypotheek, verzekeringen, pensioen en spaargeld. Zoek deze dingen goed uit om te voorkomen dat je achteraf spijt krijgt van bepaalde keuzes. Misschien zijn er wel problemen waar jullie samen een goede oplossing voor moeten vinden of hebben jullie kinderen die het verdienen om een goede omgangsregeling te krijgen. Je zult merken dat bepaalde keuzes gevolgen hebben voor andere onderdelen van de scheiding. Neem dus de tijd om zaken op te lossen en te regelen en doe dit stap voor stap.

Deskundig advies

En zijn verzekeringen, pensioenen en hypotheken toch iets te lastig voor je? Dan kun je het beste deskundig advies inschakelen. Een expert op dit gebied kan je namelijk precies vertellen wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzes. En dat is natuurlijk wel zo fijn om te weten!

Mediation

Het kiezen voor mediation kan er ook aan bijdragen om de scheiding soepel te laten verlopen. Als je kiest voor een rechtszaak zal er namelijk een partij winnen en de andere partij zal dan ook automatisch verliezen. Bij mediation zijn er juist geen verliezers, er wordt namelijk altijd gezocht naar een oplossing die passend is voor beide partijen. Dit zorgt ervoor dat je na de scheiding nog normaal met je partner om kunt gaan. En dat is ook weer positief voor eventuele kinderen! Bovendien kan een juridische procedure ontzettend lang duren, terwijl mediation relatief snel werkt. Voor mediation kun je bijvoorbeeld contact opnemen met een scheidingsadviseur in Roosendaal.

Investeer in je ex-partner

In de periode van de scheiding kan het erg lastig zijn om je te verplaatsen in je partner. Toch is het verstandig om dit regelmatig te proberen. Als jullie allebei achter bepaalde afspraken staan, is het namelijk makkelijker om je hieraan te houden. Bovendien werkt het positief voor het contact met je ex-partner na de scheiding. Je zult regelmatig zaken moeten overleggen over bijvoorbeeld de kinderen. Zowel voor de kinderen als voor jezelf is het fijn als je na de scheiding nog goed contact hebt met je ex-partner. Investeer hier dus in.