Scheiden en een huis met restwaarde op de hypotheek

Tijdens de huizenboom rond 2007 heb je samen met je partner een huis gekocht. De laatste tijd gaat het niet goed tussen jou en je partner en jullie hebben pas besloten om te gaan scheiden. Vervolgens zit je midden in een scheiding en moet je een torenhoge hypotheek aflossen: hoe los je dat gezamenlijk op?

Fiscale regels rondom scheiden en hypotheek

Per 1 januari 2013 zijn de fiscale regels voor hypotheken veranderd. Zodra er sprake is van een scheiding en één van de partners besluit om in het huis te blijven zal er gekeken moeten worden naar de bestaande hypotheek. De maandelijkse nettolasten van een annuïteitenhypotheek zal hoger uitvallen dan bij een beleggingshypotheek of een spaarhypotheek.

Onderwaarde en echtscheiding

Daarnaast moet de partner die het huis verlaat, uitgekocht worden (indien beiden eigenaar zijn van het huis). De eventuele overwaarde van het huis moet verdeeld worden onder de twee partners. Door de economische recessie is er sinds 2009 meestal geen sprake van een overwaarde maar eerder een onderwaarde. Dit zorgt voor veel onrust en hogere lasten.

Scheiden met hoge hypotheek ApeldoornTips hypotheek en scheiding

De financiën zijn een lastige factor in een scheiding. Als Echtscheidingsadvocaat een paar tips voor partners die willen gaan scheiden:

  1. Blijf communiceren met je ex-partner, ondanks de emotionele en zware tijd. Dat werkt namelijk het meest effectief.
  2. Zorg ervoor dat beide partners hun deel aflossen zodat de hypotheekschuld niet blijft aanhouden.
  3. Houd de geldverstrekker op de hoogte dat er een scheiding zal plaatsvinden.
  4. Hulp bij en na uw scheiding in de regio Utrecht

Een Echtscheidingsadvocaat kan je helpen bij scheiding en tips geven over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Woont u in regio Utrecht? Neem dan vrijblijvend contact met HetrondAdvocaten.nl op voor: Echtscheidingsadvocaat & Familierecht voor de regio De Bilt, Doorn, Bilthoven, Driebergen Rijsenburg Woudenberg en Zeist.